Det krävs en kolsyrepatron för att ha möjlighet att kolsyra sitt vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer oftast 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ca 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att handla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man ersätta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.
Idag finns det mängder av diverse kolsyremaskiner i handeln och med dem följer ständigt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris och kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga gör bäst kolsyra, men skillnaderna är små.
Sodastream var först ut med att framställa kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Tvärt ville samtliga ha en egen kolsyremaskin för att producera sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. Under 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.
Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är stor. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub under slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.
Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att införskaffa en sodastreamer, men det är framför allt en roande grej att dona med. Man kan smaksätta sitt vatten med allting från svagare bordsvattenaromer alternativt regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på precis vattenaromer.
Aga och Sodastream har givetvis egna utbud av smaker, de innehåller vanligtvis både sötningsmedel samt socker, men finns i tämligen många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och framställer goda aromer totalt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill kringgå ohälsosamma tillsatser, men på samma gång vill att vattnet ska äga smak.
En kolsyremaskin är okomplicerad att både nyttja och hålla efter och de moderna varianterna tar otroligt lite utrymme.
Också i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Därefter har man kolsyrat vatten direkt ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.
En kolsyrepatron för en carbonator innehåller lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men eftersom en carbonator inte bidrar till lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.
Aga har idag ett förträffligt sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx och Sodastream.
The post En kolsyrepatron räcker till 50 liter vatten appeared first on Glcalnet.